Att tänka på när man ska använda en betongslip

Behöver du slipa bort färg på betong, slipa bort lim från betong eller slipa ner höga punkter? Lär dig hur du använder en betongslip. Denna behändiga maskin har horisontellt roterande skivor inbäddade med slipmedel som slipar betong för att jämna ut och jämna ut betongytor.

Betongslipmaskiner används vanligtvis för att jämna ut en platta, för att ta bort färg, epoxi, fläckar och andra beläggningar från betong för att förbereda för nya golvbeläggningar och för att polera betongytor till perfektion.

Innan du börjar

Innan du startar ditt projekt, förbered dig för framgång.

Välj rätt betongslip

Välj rätt betongslip för projektet. Handhållna slipmaskiner är utmärkta för arbete i trånga utrymmen eller hörn. Walk-behind slipmaskiner kan täcka stora ytor snabbt och är perfekta för applikationer som involverar trottoarer eller stora plattor.

Walk-behind slipmaskiner finns i två huvudkategorier: roterande slipmaskiner och planetslipar. Roterande slipmaskiner har vanligtvis en eller två stora skivor som roterar och direkt slipar golvet. På grund av sin betydande vikt är de reserverade för intensiva applikationer, som att ta bort tjocka gummibeläggningar eller lager av färg. Planetbetongslipar har flera skivor som snurrar samtidigt men med olika hastigheter. Detta gör att de kan ta bort material och avsluta ett golv samtidigt. De används vanligtvis för mindre intensiva slipuppgifter, som att jämna ut en betongplatta eller förbereda en yta för en epoxibeläggning.

Välj rätt skärverktyg

Silikonkarbidavskalningshjul fungerar bra för aktuella betonggolvrengörings- och skrapjobb. Diamanthjul klarar både lätta och tunga jobb. Använd en diamantskiva med lägre korn när aggressiv slipning krävs, och en högre korn för generella slipjobb och polering. PCD, eller polykristallina diamanter, används för mycket aggressiva applikationer som att ta bort industriella beläggningar.

Välj rätt bindning

Mjukare bindningar är bra för mindre nötande ytor, som betong gjord med flodsten. Hårdare bindningar är idealiska för betong med hög sandhalt. Är du osäker på vad du jobbar med? Börja med en medelhög bindning.

Kontrollera nivån på slipskivorna

Målet är att ha 100 % ytkontakt. Håll maskinen på plats i flera sekunder och titta sedan på mönstret den lämnar. Du bör se en hel cirkel slipad in i ytan. Om du ser en halvcirkel, följ anvisningarna för att justera nivån på din betongslip. Om du arbetar över ett stort område, utför nivåtestet regelbundet och justera betongslipnivån efter behov.

Planera din väg

Elektriska sladdar och slangar kan komma i vägen när du använder en betongslip. Planera din väg för att se till att du håller kontakten utan att trassla in dig.

Skapa en plan för att kontrollera damm

Det är viktigt att förstå hur man minskar damm vid slipning av betong. Om du arbetar inomhus, täta dörröppningar med plastduk och ta bort eller skydda möbler. Överväg att fukta golvet med en vattenspruta. Använd en industriell torr/våt betongdammsugare för att suga upp skräp och damm.

Bär lämplig PPE

Använd skyddsglasögon eller skyddsglasögon och lägg till en ansiktsskärm om det behövs. Skyddsstövlar, knäskydd och handskar är också smarta. För att skydda dina lungor från kristallin kiseldioxid, bär en dammmask eller andningsskydd.

Att använda en betongslip: Tekniken är viktig

När du slipar betong, ta dig tid och låt maskinen göra sitt arbete. Om du rör dig för snabbt är oddsen att du kommer att göra om vissa områden. Hur du flyttar betongslipen beror på vilken typ du använder.

 • Enskiva eller duellskiva roterande slipmaskin: Sväng maskinen från sida till sida.
 • Planetbetongslip: Gå framåt och bakåt, som du gör med en gräsklippare.

Se till att betongslipen fungerar effektivt

 • Om dina diamanter börjar glasera och bli ineffektiva när du arbetar på en hård, torr yta – använd kiseldioxidsand som ett sekundärt slipmedel för att hålla dem vassa.
 • Om du tar bort klibbigt kakellim eller andra lim – lägg till sand på ytan. Att lägga till sand kommer att kula upp materialet för att göra det lättare att ta bort.
 • Överväg att lägga till vikt på din dubbelskivsbetongslip om malningsprocessen tar för lång tid. Ju mer vikt, desto mer aggressiv blir betongslipen. Men gå inte överbord; Att lägga för mycket vikt kan köra fast motorn och skada maskinen.
 • Titta på bältesspänningen. Ovanligt ljud, hög maskintemperatur och för tidigt slitage av rem och remskivor kan vara indikationer på att remspänningen behöver justeras.
 • Smörj lagren och utför annat underhåll som beskrivs i manualen. (Om du har hyrt maskinen från en ansedd leverantör av utrustning bör den vara redo att användas.)

Hur mycket tar en betongslip bort?

En betongslip kan ta bort upp till 1/8 tum av material med varje pass – mindre än en betongfräsare, som skär i ytbeläggningar och den underliggande betongen och kan skära cirka 1/4 tum med varje pass.

Att byta bort sliptillbehör, som varierar beroende på korn och typ, ger dig möjlighet att ta itu med olika ytförberedelser eller ytbehandlingsuppgifter med samma maskin.

Följ dessa tips för att få bästa resultat.

Rekommenderade material och verktyg

 • Slipande slipskivor
 • Kiseldioxidsand
 • Vatten för förblötläggning av golv vid behov
 • Dammmask eller andningsskydd
 • Plastduk
 • GFCI eller lämplig förlängningssladd
 • Våt/torr vakuum
 • Knäskydd
 • Ansiktsskydd
 • Stövlar med ståltå
 • Öronskydd
 • Handskar
 • Kvast/soptunna

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *