Hur man smörjer en cykel

Jag brukar normalt vis inte blogga om sånt här men jag tycker om att cykla och tänkte därför även berätta lite om hur man smörjer sin cykel.

Hur du smörjer din cykel

Att hålla dina cykeldelar ordentligt rengjorda och smorda är avgörande för god prestanda. Smörjning skyddar rörliga delar från överdrivet slitage orsakat av friktion, förhindrar dem från att “frysa” och hjälper till att hålla rost och korrosion i schack.

Var dock försiktig. Översmörjning kan leda till dålig prestanda och komponentskador (överskott av smörjmedel drar till sig smuts och andra nötande partiklar). Som en generell regel bör överflödigt smörjmedel alltid torkas bort försiktigt innan cykeln körs. Smörjmedel och andra cykeltillbehör kan du hitta på den här sidan.

När du smörjer din cykel är det egentligen allt du behöver leta efter de rörliga delarna, där metallbitar rör sig mot varandra. Använd ett lätt, specialformulerat cykelsmörjmedel och inte något gammalt skräp som du hittar i ditt garage. Olja som är för tunn kommer att försvinna snabbt och inte hålla; olja som är för tjock kommer att tugga ihop sig och dra till sig mycket smuts.

Fokusera särskilt på dessa platser:

Kedjan

Din kedja är din cykels primära rörliga del och den som behöver mest kärlek och frekvent smörjning. Om du åker i dammiga eller leriga förhållanden bör du rengöra din kedja regelbundet.

Växlarenheter

Din framväxel och bakväxel är det som flyttar kedjan mellan växlarna när du växlar. Dessa enheter består av ett antal små rörliga delar, inklusive två små remskivor. Du vill hålla dessa rena och smorda så att de inte binder eller blir stela. Växla växlarna medan du vrider på pedalerna så att du kan se hur växeln fungerar, och applicera sedan smörjmedel på alla rörliga delar, inklusive svängpunkterna på enheterna.

Broms- och växelkablar

Dessa kablar styr hur dina bromsar fungerar och låter dig växla. Om de blir rostiga eller fastnar av brist på smörjning kommer du inte att kunna stanna ordentligt eller växla smidigt, om alls. Och det är en stor bummer. Kontrollera dem ofta, särskilt om du cyklar i dammiga eller våta förhållanden, och smörj efter behov med några droppar olja.

Broms- och växelspakar

Broms- och växelspakar: Dessa spakar är placerade på ditt styre och är avgörande för att bromsa och växla. Applicera en droppe eller två olja på de rörliga punkterna på spakarna och trumjusteringarna för att hålla dem fungerande. Torka sedan bort överflödig olja för att undvika att dra till sig damm.

Bromsenheter

På bromsenheterna (monterade på din ram vid ditt fram- och bakhjul) lägg några droppar olja på alla rörliga delar du ser. Om du har problem med att känna igen dessa pivotpunkter kan du klämma ihop bromsspakarna, titta noga och se var de rör sig. Överallt där dessa metalldelar rör sig mot varandra är ett bra ställe att smörja. Var mycket försiktig så att du inte får någon olja på dina bromsbelägg. Det kommer att göra det svårare att sluta snabbt.

Pedaler

Lägg några droppar olja på den del där din pedal möter vevarmen. Återigen, fokusera på att få oljan på den rörliga delen som roterar runt spindeln, som skruvas in i vevarmen.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *