Nya avsked

Kim kom inte med i Idol denna säsongen heller och hon var jätteledsen för det. Nu krävde hennes föräldrar att hon skulle komma hem igen och gå klart gymnasiet. Detta trots att hon sedan någon vecka fått jobb som sångerska i ett litet coverband. Det var inte bra betalt men hon klarade sig. Men nu var det inget att välja på och vi bestämde oss att ta en avskedfika på Javakoppen innan hennes pappa kom och hämtade henne.

Kim tyckte om sin familj mycket men hon var den enda som var riktigt kulturintresserad, ja hennes mamma kunde hänga med på en konsert eller teater ibland men inte männen i familjen.  Hon har två äldre bröder som båda pluggar till ingenjörer på universitetet. Deras intressen var spela dataspel och dricka öl.  Hennes pappa är direktör på skatteverket och spelar golf så snart tillfälle ges och mamman jobbar som sjuksköterska.

På fikat diskuterade vi om on inte kunde ge något som skulle väcka pappan och brödernas kulturintresse i julklapp? Kim tyckte det var en bra idé men sa att det måste vara något billigt. Vi kom med olika förslag, kanske kunde de få varsitt porträtt målat av Larzen? Men det föll på att han inte skulle komma tillbaks på lång tid. Du kan ge dem gitarrlektioner sa Ibbe? Eller Amelias diktsamling? Hon hade äntligen tryckt upp hundra exemplar men hälften av dem var fortfarande osålda.

Bröderna tycker ju om dataspel, men det är väl inte kultur? Det är ju bara underhållning som stora bolag tjänar pengar på. Men Kim menade att det oftast fanns en historia, bra grafik och musik i dem så visst kunde det räknas till kultur men det var något annat hon ville ge dem. Något som hon uppskattade med böcker, musik eller teater. Något som väckte tankar och känslor och funderingar hos dem som läste, lyssnade eller såg.

Efter flera koppar kaffe var vi ense om att det måste vara rolig och ganska enkel kultur, kanske en deckare gärna som ljudbok eller kanske teater, en komedi borde de flesta tycka om? Vi började googla lite efter julklappar med kultur-koppling men det visade sig vara ganska svårt. Även fast kopplingen inte är så stark hittade vi tillslut något vi kunde vara ense om, en säkerhetshyvel med tillbehör. Det tillhör ju trots att vårt kulturarv att använda sig utav en sån “morfarsrakhyvel”. Idén fick vi härifrån: https://www.herrskagg.se/julklapp-till-honom/

Vi kramade adjö till Kim och vi grät alla en skvätt, det börjar bli tomt i kollektivet som en gång var så trångt.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *