Topp 10 tips för en friskare hund

Vi vill alla att våra valpar ska leva ett långt, lyckligt och hälsosamt liv och det finns saker varje hundförälder kan göra för att hjälpa till att hända. Här är 10 tips för att hjälpa alla hundar att känna sig gladare och friskare. Behöver du saker till din hund kan du gå in på alltfördjur där man kan hitta allt till hundar men även andra djur.

1. Kastrering eller kastrering

Spaying stoppar en honhund från att bli brunstig och kan hjälpa till att förhindra bröstcancer och pyometra eller infektion i livmodern. Kastrering av en hanhund kan mildra aggressivt beteende och hjälpa till att förebygga testikelcancer, prostatasjukdomar och bråck.

2. Vaccinera

Vid tre månaders ålder har de skyddande antikropparna som naturligt passerat genom modersmjölken förbrukats och din valp behöver vaccineras för att skydda honom eller henne mot många vanliga infektionssjukdomar, inklusive leptospiros, valpsjuka och parvovirus, samt en rabiesvaccination. Din veterinär kan också rekommendera vaccinationer mot kennelhosta och borrelia. Vaccinationer kommer att rädda din hunds liv.

3. Besök din veterinär

Precis som du behöver hundar regelbundet besöka läkaren för att säkerställa god hälsa. En årlig hälsokontroll ger din veterinär chansen att kväva eventuella sjukdomar eller hälsoproblem innan de kan orsaka stora problem och räkningar. Veterinären kommer att fråga om ditt husdjurs beteende, mat- och träningsvanor, samtidigt som han kontrollerar din hunds vitala statistik. Kolla i din lokala djuraffär för billiga djurkliniker som kan hjälpa till att hålla kostnaderna nere.

4. Förklara krig mot loppor och fästingar

Loppor kan orsaka hälsoproblem utöver kliande hud. De kan vara källan till allergier, anemi och bandmaskar. Lyckligtvis finns det en myriad av loppkontrollprodukter tillgängliga, inklusive Advantage och Frontline, två av de mest populära. Månatliga ansökningar bör ges baserat på din hunds vikt. Tänk på att när du förbereder dig för dina loppor måste du behandla alla dina husdjur, inte bara de där loppor är uppenbara.

Du måste särskilt vara vaksam under varmare månader och med global uppvärmning verkar de varmare månaderna vara längre och längre, vilket innebär att du kan behöva förlänga dessa sommarbehandlingar.

5. Behandla hjärtmask genom att förebygga det

Hjärtmask är mycket svår att behandla och kan vara dödlig för din hund så förebyggande är nyckeln. Att ge din hund en dos av en tablett varje månad, som Heartguard, kan stoppa hjärtmasken innan den börjar.

6. Träna din hund varje dag

Och inte bara en snabb utflykt runt kvarteret. Träning genom att gå och leka med din hund kommer att hålla din lilla kompis fysiskt vältränad, mentalt frisk och minska risken för krigförande och destruktivt beteende också. Regelbunden träning hjälper också din hund att behålla en hälsosam vikt och hjärta, samtidigt som den ökar muskelmassan. Din hunds träningskrav kommer att vara olika beroende på ras, kön, ålder och hälsa.

7. Se upp din hunds vikt

Brist på motion och övermatning är ett lika stort problem hos husdjur som hos människor. Din hund kan inte bestämma hur mycket motion han eller hon behöver eller vilken typ av mat som är bäst att äta; bara du kan göra det. Artrit, leversjukdom och kranskärlssjukdom är bara några av de hälsoproblem som en överviktig hund står inför. För att hjälpa din hund att gå ner i vikt kan din veterinär rekommendera en blandning av träning och att byta till ett foder med lågt kaloriinnehåll, eller att gradvis minska mängden vanlig mat du matar din hund. Om din valp är överviktig prata med din veterinär för att ta reda på det bästa tillvägagångssättet.

8. Hälsokontroller varje vecka

Ett av de bästa sätten att förebygga hälsoproblem är att kolla upp din hund varje vecka. Inspektera först din hunds päls och hud för svullnad, flagor eller sårskorpor. Titta sedan in i din hunds öron och ögon efter tecken på rodnad eller flytningar. Se slutligen efter eventuella förändringar i mat- eller dryckesvanor. Om något skiljer sig från vad som är normalt för din hund, kontakta din veterinär.

9. Håll dig borta från farliga livsmedel

Myndigheter och företag sammanställer en lista över livsmedel som kan vara farliga, till och med giftiga för din hund: alkoholhaltiga drycker, choklad, avokado, kaffe, fet mat, macadamianötter, bortskämd eller möglig mat, lök och lökpulver, vindruvor och russin , salt, vitlök, jästdeg och produkter sötade med xylitol. Lägg upp den här listan och se till att din familj och eventuella vårdgivare är medvetna om det.

10. Borsta tänderna!

Dålig andedräkt kan vara ett tecken på tänder eller tandköttsproblem. Matpartiklar, saliv och bakterier som kallas plack kan byggas upp på tandköttet och tänderna och orsaka infektion. Om du inte behandlar detta kan infektion leda till karies och till och med flytta in i blodomloppet och påverka ditt husdjurs hjärta, lungor, lever, njurar, ben och leder. Inspektera tänder och tandkött varje vecka och kontrollera med din veterinär för instruktioner om regelbunden borstning med hundtandkräm.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *